HRANA ANIMALE

DOLOMITA DE BAITA - SUPLIMENT ALIMENTAR-

DOLOMITUL:CaMg(CO3)2.

ROLUL CALCIULUI SI AL MAGNEZIULUI:

CALCIUL alaturi de fosfat, contribuie la alcatuirea si mentinerea in conditii optime a oaselor si a dintilor, acest lucru este posibil, daca raportul Ca/P =2,5/1 si sunt prezenti alaturi de ionii de Ca si ionii de Mg alaturi de vitaminele A, D si C.

Calciul mai participa la coagularea sangelui, la contractia musculara, transmiterea impulsului nervos, permeabilitatea membranelor celulare, activitatea unor enzime, stimularea ritmului cardiac.

Calciul este implicat in secretia gastrinei, precum si in activitatea unor enzime.

Organismul necesita cantitati marite de calciu mai ales in perioada de crestere, de alaptare sau cu inaintarea in varsta.

Insuficienta moderata de calciu din organism este semnalata de tetanie, caracterizata prin crampe musculare, amortiri sau zvacniri ale membrelor.

Insuficienta marcata de calciu conduce la mobilizarea accentuata a calciului din oase si la aparitia rahitismului la organismele tinere, a osteomalaciei la organismele adulte precum si a osteoporozei cand porozitatea oaselor este insotita si de fragilitatea lor.

Calciu este necesar pentru ca fiecare organ si celula sa poata functiona, el este implicat in majoritatea activitatilor metabolice si este esential pentru asimilarea tuturor celorlalte minerale si substante nutritive.

Carenta de calciu influenteaza functia de reproductie la taurine si la ovine.

Trebuie mentionat faptul ca, pentru sinteza laptelui o mare parte din calciu este preluata din oase ceea ce impune asigurarea unui raport corespunzator de calciu in hrana.

In plus, la gainile ouatoare calciu este utilizat si pentru formarea cojii oului.

O productie ridicata de oua implica si o buna aprovizionare a organismului pasarilor cu calciu din furaje.

MAGNEZIUL participa la metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor si acizilor nucleici si este indispensabil pentru metabolizarea substantelor minerale ( Ca2+, P, Na, K) precum si pentru asimilarea vitaminei C.

Magneziul creste rezistenta organismului la infectii si este implicat in procesele de eliberare si consum a energiei.

Mg favorizeaza utilizarea unor vitamine (B, E) de catre organism si este implicat in excitabilitatea neuro-musculara.

Ca2+, si Mg au o importanta deosebita in mentinerea unei mineralizari adecvate a structuri osoase si sunt implicate in procesele de contractie musculara si de transmitere a impulsurilor nervoase.

Necesitati marite de Mg se inregistreaza in perioada de crestere si de alaptare .

Aportul insuficient de Mg, absorbtia lui diminuata se recunosc prin tremuraturi , dezorientare sau tulburari de ritm cardiac.

RECOMANDARI:

Dolomita contine doua dintre cele mai importante minerale respectiv Ca2+, si Mg , necesare pentru sanatatea animalelor.

Ele sunt implicate in procesele de crestere si dezvoltarea ale acestora, precum si in mentinerea echilibrului acido-bazic, in activarea enzimelor, in moderarea excitabilitatii musculare si intervin in fenomenele de transfer de energie. Studiile arata ca, introducerea dolomitei in ratia zilnica a animalelor a dus la cresterea productiei de lapte atit calitativ dar si cantitativ precum si la cresterea greutatii animalelor.

Dolomita se recomanda a fi administrata in furaj : nutret, tarata , fainuri.

Dolomita este o sursa naturala de calciu si magneziu care asigura un suport nutritiv pentru animale si pasari.Determina cresterea sporului zilnic mediu cu 4.25%, reducerea cantitatilor de furaje cu aproximativ 5.71%, previne instalarea rahitismului la pui odata cu administrarea vitaminei D3, previne hipomagnezimia manifestata prin oprirea cresterii, ataxie,convulsii,coma si moartea puilor.

Vaci de lapte: asigura necesarul de calciu indispensabil sintezei laptelui, de asemenea se recomanda in cazurile de: hipocalcemie, tetanie, toxicoze, rahitism, osteomalacie, acetonurie, anemie.

Tineret taurin: imbunatateste performantele de crestere.

Tineret aviar: cresterea performantelor, imbunatatirea raspunsului imunitar.

Gaini ouatoare : cresterea valorii nutritive a oualor, imbunatatirea raspunsului imunitar.

INDICATII DE ADMINISTRARE

  • Bovine : vaci de lapte , tineret taurin.

Cercetatorii recomanda o cantitate de 175 g/zi.

  • Ovine : ovine , tineret ovin intarcat .

Cercetatorii recomanda o cantitate de 50g/zi.

  • Suine: in cazul suinelor cu greutate intre 15-40 kg se recomanda o cantitate de 40 g / zi iar la cele cu greutate de peste 40 kg se recomanda in jur de 75 g/ zi.

  • Pasari: in cazul pasarilorstudiile recomanda o doza de 2g / zi.

GRANULOMETRIE RECOMANDATA: 200 microni,90 microni,

0 - 0,8 mm,0 - 1 mm,0 - 2 mm,0 - 3 mm ,

ȘTEI WEATHER