AGRICULTURA
DOLOMITA DE BAITA - IN AGRICULTURA -
Dolomita este un ameliorator al solului
pe termen lung cu efecte benefice asupra calitatii solului, fiind utilizat in
cadrul tehnologiilor moderne de culturi .
EFECTELE DOLOMITEI
# Aduce un aport de calciu si magneziu pentru solurile cultivate cu plante ceea ce confera acestora rezistenta sporita , datorita rolulului esential in dezvoltarea sistemului radicular al tulpinilor.
# Nu exercita efecte fitotoxice asupra plantelor, chiar si in cantitati mai mari, fiind dealtfel considerat ca, singurul "ion" cu aceasta insusire.Tocmai absenta acestuia influenteaza negativ absorbtia ionilor fosforici si a nitratilor.
# Mentine pectatiile de calciu timp mai indelungat in pulpa fructelor, asigurand acestora rezistenta mai mare la pastrare si inducerea unor efecte pozitive in rezistenta plantelor la atacul bolilor si daunatorilor.
# Poate fi utilizat pentru completarea necesarului de magneziu, ca amendament pentru corectarea aciditatii solului, cu efecte mai bune decit carbonatul de calciu mai ales pentru culturile care nu suporta exces de calciu, cum ar fi : cartoful, inul sau telina-este o indicatie sustinuta de cercetatori-
# Influenteaza pozitiv calitatea fructelor, legumelor dar si gustul lor.
# Daca exista o carenta de magneziu (Mg) -> determina scaderea continutului de clorofila, manifestandu-se printr-o decoloarare la frunzele din etajul inferior, astfel plantele sunt afectate in final prin intarzierea parcurgerii fazelor de vegetatie, radacinile raminind subtiri si fragile.
Efectele dolomitei s-au dovedit a fi benefice pentru cresterea productivitatii la plantele mari consumatoare de magneziu cum ar fi: lucerna, lupin, sfecla, tutun, trifoi, tomate, salata, iar dintre cele care raspund mai bine la aplicarea acestui nutrient se numara ceapa, porumbul, canepa, trifoiul, sfecla furajera, tomatele, ridichea, pomii fructiferi etc.
INDICATII DE ADMINISTRARE
# Pentru pomii fructiferi se recomanda intre 1-3 kg / pom in functie de marimea acestora.
# Pentru legume se recomanda 3 tone / hectar o data la trei ani, se recomanda toamna dar poate sa fie aplicat in orce anotimp,pentru parcelele mici se recomanda 0,300 kg/mp.
# Pentru vita de vie se recomanda aceeasi cantitate ca si in cazul legumelor.
# Pentru culturi de camp se recomanda ca dozele sa varieze intre 2 - 8 tone / ha in functie de gradul de aciditate a solului.
Daca aciditatea solului se incadreaza in pH = 5 - 6, necesarul pentru corectia aciditatii in cazul solurilor: grele, argiloase este de 3 - 3,5 tone / ha iar pentru solurile usoare, nisipoase este de 2 - 2,5 tone / ha aceasta se aplica o data la 3 - 4 ani.
GRANULOMETRIE RECOMANDATA
a). Pentru absorbtia rapida asupra plantelor (sistem foliar, radicular) sort: 200 microni, 90 microni, 63 microni,
b). Pentru absorbtia in sol cu efect indelungat asupra culturilor sort:0 - 1 mm, 0 - 2 mm, 0 - 3 mm, 0 - 0,8 mm.